Rookmelders redden levens!
Brandbeveiliging is van cruciaal belang in onze samenleving. Het is niet voor niks dat u verplicht bent rookmelders te plaatsen in uw woning of dat wanneer u een nieuw (bedrijfs)gebouw plaatst dit door de brandweer op zijn brandveiligheid dient gecontroleerd te worden: rookmelders redden namelijk levens. Een doordacht systeem volgens de NBN S21-100 1 norm met rookmelders, sirenes, drukknoppen e.d. kan dan ook uw bedrijf en alle werknemers en bezittingen redden.
Een rookmelder is noodzakelijk en een goede start, een brandbeveiliging is echter beter. Wat doet u namelijk met een rookmelder wanneer u niet op uw bedrijf of thuis bent ? Niet veel, inderdaad. Een brandbeveiliging (al dan niet gekoppeld aan een meldkamer) helpt u, ook wanneer u niet aanwezig bent.
Brandbeveiliging voor bedrijven
Brandbeveiligingssystemen volgens de NBN S21-100 1 norm is in veel gevallen een verplichting om uw bedrijfsgebouw brandveilig te laten verklaren. We onderscheiden twee technologieën in brandbeveiligingssystemen: Conventionele Brandcentrales en Adresseerbare Brandcentrales. Bij een Conventionele Brandcentrale worden rookmelders en drukknoppen afzonderlijk achter elkaar aangesloten op eenzelfde kabel. Het grote nadeel van dit systeem is dat u vanop de centrale niet precies kan zien waar het alarm zich voordoet. Het voordeel zit hem dan in de kostprijs. Voor grotere installaties is het dan aan te raden te werken met een Adresseerbare Brandcentrale. Hier werken we in lussen, waarbij we veel meer rookmelders op één lus kunnen plaatsen omdat elke rookmelder een adres krijgt. Bij effectieve detectie van de rookmelder of bij het drukken op een drukknop kan je direct gaan aflezen waar het alarm zich precies heeft voorgedaan. Deze extra functies mogen zeker niet over het hoofd gezien worden. Dit kan gaan van controle via uw webbrowser tot het krijgen van een melding wanneer een rookmelder vuil is.